Skolning
Välmående med luktsinnet.
Eläinkoulutus Linnea Skogberg är en hundskola som specialiserar sig på luktbete. I kategorin luktarbete ingår flera olika grenar. Hos alla dessa grenar är det viktigaste inslaget hundens luktsinne. Kurserna och deras beskrivningar hittar du nere på sidan.
Varför nosar hundar?
Hundar nosar för att det är ett perceptuellt meningsfullt beteende. Hunden är designad för att ta emot information genom att lukta. Hundens viktigaste sinne är luktsinnet. Regelbunden luktarbetsträning gör hundar mer optimistiska. Sniffning frisätter njutningshormoner kända som dopamin, oxytocin, serotonin och endorfiner.
Så vad är skillnaden mellan sniffning och luktarbete? Sniffning är att andas luft genom näsan för att upptäcka lukter. Det är ett naturligt beteende genom vilket hunden utforskar sin miljö och kommunicerar med andra hundar. Luktarbete är en träningsaktivitet där hunden lärs använda sitt luktsinne för att hitta en specifik lukt.
Luktarbete för en valp
Hundar föds döva och blinda, vilket de är under de första två veckorna av sitt liv. Deras luktsinne är å andra sidan i bruk redan från dag ett. En hund använder sitt luktsinne för att utforska miljön. Valpens behov av att utforska miljön är stort och att möjliggöra sniffning stimulerar effektivt hundens nervsystem.
Hundar föds med en kedja av jaktbeteende. Oavsett om hunden är uppfödd för att vara en jakthund eller en sällskapshund finns det en kedja av jaktbeteende. Sniffning är relaterat till jaktbeteende genom att en hund nosar för att hitta mat, bytesdjur, potentiella parningspartners eller potentiella hot. När bytet väl har lokaliserats börjar jakten, som utlöses av synen av bytet och dess rörelse.
Efter att hunden har fångat fångsten är det dags för avlivningsbettet. När valpen flyttar till ett nytt hem börjar den använda tänderna. Användningen är relaterad till klåda på grund av byte av tänder, men också till att utöva rovbeteende. Valpar gillar också ofta till exempel smutsiga strumpor (speciellt om de är på fötter som rör sig), eftersom de innehåller feromoner som intresserar hunden. Äntligen, när fångsten är dödar, är det dags att äta. En valp som river mjuka leksaker eller kartonger övar på att riva sitt byte.
Eftersom våra hundar lever i hushållsförhållanden kan vi inte ge dem ett naturligt jaktbeteende - åtminstone för majoriteten. De viktigaste delarna av jaktbeteende är relaterade till att söka och äta bytesdjur. Dessa delar slappnar av hunden och ökar dess välbefinnande. Att jaga byten och bita till döds upphetsar djuret och ökar dess stressnivåer. Vilda djur tillbringar större delen av sin tid med att leta efter och äta bytesdjur, eftersom att jaga och döda är tröttsamt och stressigt.
Med luktarbete kan vi även erbjuda valpen sniffningsuppgifter som lugnar ner den och stimulerar hjärnan på ett hälsosamt sätt.
Luktarbete för unga hundar (tonårshundar)
Tonårsfasen av en hunds liv är förmodligen den svåraste perioden för alla hundägare. En hunds pubertet börjar vid 6-12 månaders ålder och slutar vid 18-24 månaders ålder. Detta markerar ögonblicket när hunden förvandlas från en valp till en vuxen. Under denna tid sker dramatiska hormonella förändringar och hjärnomorganisering.
En tonårshund är vanligtvis inte längre tveksam i omvärlden. De har ett större behov av att utforska världen mer brett än vad som gjordes som valp. Vissa hundar utvecklar utmanande beteenden i denna ålder, såsom frustration, reaktivitet och minnesproblem. De letar aktivt efter saker att göra och saker som involverar jaktbeteende. I den här åldern skulle det vara bra att ge hunden något att göra som är stimulerande och roligt. Det är viktigt att lära en ung hund att vara lugn i stressiga situationer. Doftarbete är rätt fokus för detta, och det som dessa unga hundar behöver. Det är givande, lugnande och mycket stimulerande.
Med en ung hund kan livet kännas som en konstant energikälla. Att "bränna av" energi genom att låta hunden springa kan tyckas vara ett attraktivt alternativ, men i själva verket kan det att vara desperat bara öka upphetsningen. Kroppen kan bli trött, men inte sinnet. Dessutom minskar fri löpning bandet mellan föraren och hunden, vilket skulle vara viktigt att bygga och underhålla i denna ålder.
Luktarbete är ett utmärkt alternativ för att tämja en tonårshund. Hundens luktsystem (näsa och hjärna) fungerar under luktarbete, och ju hårdare hunden arbetar ökar andningshastigheten upp till 140 gånger per minut. Vad är ett effektivare sätt att lugna en tonårshund än luktarbete.
Luktarbete för äldre hundar
När du åldras är det bra att vara aktiv. Det gäller både människor och hundar. Gamla hundar kan, precis som människor, utveckla olika smärttillstånd eller krämpor när de åldras. Naturligtvis är det viktigt att behandla dem med en veterinär först. Att aktivera en seniorhund är viktigt, för annars kan hunden bli deprimerad och dess psykiska välbefinnande blir lidande.
Så vad skulle vara en bättre aktivitet för en äldre hund än luktarbete. Luktarbete kräver ofta inte att hunden är i god fysisk kondition (även om det är bra att hålla den i bra form ur hälsosynpunkt ändå), så den passar utmärkt även för gamla hundar. Att lukta ökar känslan av välbefinnande och välmåendehormoner, så att börja eller fortsätta med hobbyn att lukta fram till hög ålder fungerar utmärkt för att främja välbefinnandet.
Luktarbete för alla
Du kanske redan har läst mellan raderna - luktarbete passar därför alla hundar. Oavsett hundens ålder, storlek eller ras. Välkommen att öka din hunds välbefinnande genom att luktarbete!
Börja här
Valpskolan
I valpskolan lär sig valpen människors vanor och de vanligaste kommandon och handlingar som används i vardagen. Föraren lär sig att träna och anställa sin valp, bygga ett tryggt samarbete och lära sig valpens språk.
Kursen kombinerar att öva på vardagliga färdigheter och att använda hundens viktigaste sinne, luktsinnet. På kursen använder vi hundens luktsinne till vår fördel när vi lär den ut viktiga vardagsaktiviteter och färdigheter. Luktarbete har forskats ha många positiva egenskaper, det lugnar hunden, minskar stress och ökar mängden välmåendehormoner. Att träna på att nosa gör dessutom hunden mer optimistisk.
På kursen kommer
din valp att lära sig:
- att äta mat/godbitar
på olika sätt
- att använda
sitt luktsinne noggrannt
- vardagliga
färdigheter, som att sitta, vänta och avstå distraktioner
På kursen lär du
dig:
- att träna din
valp skonsamt och främja samarbete
- att lägga till
sniffning, vilket är särskilt viktigt för hunden, även i vardagen
Kursen passar alla hundar i åldern 10 veckor till 7 månader. Kursen passar både hunden och förarens första kurs. Hundarna är samtidigt i skolningsutrymmet. Utrymmena för hundarna är avdelade av lätta mellanväggar.
Luktarbete, grundkurs
Luktarbete, grundkursen börjar med att öva in en effektiv användning av luktsinnet samt att söka systematiskt. Grunderna bygger vi innan vi tar i bruk den egentliga lukten.
På luktarbete grundkursen lär vi hundarna söka aktivt. Målet är att hunden ska arbeta motiverat och självständigt då den söker källan av lukten, först godbitar och senare Kong. Att börja luktarbete med hjälp av mat är effektivt, lönsamt och väldigt naturligt för hunden.
Vi bekantar hunden med olika hjälpmedel, såsom luktburkar samt den så kallade burkbanan, för de kommer att komma med i övningarna senare då övningarna blir mer tekniska. I övningarna använder vi oss av olika övningsmål, såsom lastpallar, lådor och däck.
Luktarbete kan användas som en rolig aktivering för hunden eller som grund för olika hobbyn (NoseWork, spårning, svamphund mm.). På kursen lär vi hundarna vänta både aktivt och passivt samt att lugna sig. Vi kombinerar även luktövningarna med lydnadsövningar.
Luktarbete grundkursen lämpar sig för alla över 5 månader gamla hundar. Inga förhandskunskaper behövs. Hobbyn lämpar sig utmärkt även för seniorhundar som aktivering.
På kursen övar vi
- att vänta
aktivt och passivt
- söktaktik, att
söka godbitar från olika mål
- vi presenterar
Kongen och godisgömmorna
- olika mål som
används senare i övningarna presenteras
-
markeringsövningarna börjar
- störningslukter
på sökområdet
- lydnad
(belöningsljud, sitta, få lov, vänta)
- olika sökmål
(vi söker endast leksak)
-
markeringsövningar
- störningslukter
på sökområdet
På kursen lär du
dig:
- läsa din hunds
signaler
- arbeta
tillsammans med din hund
- leda din hund
på sökområdet
- ge din hund
arbetsro och stöda den vid behov
- grunder om hur
lukterna rör sig
- att lära hunden
markera samt ägarens roll
- ge hunden
möjligheten att uppleva själv
Under kursen är tre hundar samtidigt i skolningsutrymmen. Hundarnas platser delas med lätta mellanväggar. Hunden som deltar i kursen kan inte vara aggressiv mot andra hundar och måste kunna vara i ett tillstånd i närvaro av andra hundar.
Luktskola för tonårshunden
En tonårshund behöver en särskilt mild och förstående skolning. Valptiden kan ha gått bra och nu känns det som att allt som lärts är glömt och allt annat är mer intressant än föraren.
Tonårshundar har ett större behov av att utforska världen mer brett än vad som gjordes som valp. Vissa hundar utvecklar utmanande beteenden i denna ålder, såsom frustration, reaktivitet och minnesproblem. De letar aktivt efter saker att göra och saker som involverar jaktbeteende. I den här åldern skulle det vara bra att ge hunden något att göra som är stimulerande och roligt. Det är viktigt att lära en ung hund att vara lugn i stressiga situationer. Doftarbete är rätt fokus för detta, vilket dessa unga hundar behöver. Det är givande, lugnande och mycket stimulerande.
Med en ung hund kan livet kännas som en konstant energikälla. Att "bränna av" energi genom att låta hunden springa omkring kan tyckas vara ett attraktivt alternativ, men i själva verket kan det att vara det bara öka upphetsningen. Kroppen kan bli trött, men inte sinnet. Dessutom minskar fri löpning bandet mellan föraren och hunden, vilket skulle vara viktigt att bygga och underhålla i denna ålder.
Luktarbete är ett utmärkt alternativ för att tämja en tonårshund. Hundens luktsystem (näsa och hjärna) fungerar under luktarbete, och ju hårdare hunden arbetar ökar andningshastigheten upp till 140 gånger per minut. Vad är ett effektivare sätt att lugna en tonårshund än luktarbete.
Kursen kombinerar övning av vardagliga färdigheter och sniffning.
På kursen
kommer din hund att lära sig:
- att
fokusera på övningarna
- att
använda sitt luktsinne noggrannt
-
vardagliga färdigheter, som att sitta, vänta och avstå distraktioner
- att ta
pauser i träningen
På kursen
lär du dig:
- att
träna din tonårshund skonsamt och främja samarbete
- att
lägga till sniffning, vilket är särskilt viktigt för hunden, även i vardagen
Tonårshundkursen passar alla hundar i åldrarna 7 månader till 24 månader. Under kursen är en hund i skolningsutrymmen åt gången, så att varje hund kan träna i en så ostörd miljö som möjligt.
Luktskola för störningskänsliga hundar
En hund som är känslig för störningar kan likna en tonårshund. Vissa hundar är mer känsliga och behöver mer tid för att vänja sig vid nya saker. Med luktarbete kan vi hjälpa hunden att slappna av och ändra inställning till nya saker.
Det är bra att ge hundar som är känsliga för störningar något att göra, vilket är stimulerande och roligt. Det är viktigt att lära hunden att vara lugn i stressiga situationer. Luktarbete är rätt fokus för detta, vilket dessa störningskänsliga hundar behöver. Det är givande, lugnande och mycket stimulerande.
Med en störningskänslig hund kan livet kännas som att det finns en konstant tillförsel av energi. Att "bränna av" energi genom att springa hunden kan tyckas vara ett attraktivt alternativ, men i själva verket kan det bara öka upphetsningen. Kroppen kan bli trött, men inte sinnet. Dessutom minskar fri löpning bandet mellan föraren och hunden, vilket skulle vara mycket viktigt att bygga och underhålla.
Lukrarbete är ett utmärkt alternativ för en hund som är känslig för störningar. Hundens luktsystem (näsa och hjärna) fungerar under luktarbete, och ju hårdare hunden arbetar ökar andningshastigheten upp till 140 gånger per minut. Vad är ett effektivare sätt att lugna en hund som är känslig för störningar, än doftarbete.
Kursen kombinerar övning av vardagliga färdigheter och sniffning.
På kursen kommer
din hund att lära sig:
- att fokusera på
övningarna
- att använda
sitt luktsinne exakt
- vardagliga
färdigheter, som att sitta, vänta och släppa distraktioner
- att ta pauser i
träningen
På kursen lär du
dig:
- att träna din
hund skonsamt och främja samarbete
- att lägga till
särskilt viktigt sniffande till din hunds vardag
Luktarbete för störningskänsliga hundar passar hundar i alla åldrar. Under kursen är en hund i träningsrummet åt gången, så att varje hund kan träna i en så ostörd miljö som möjligt.
Här fortsätter vi
NoseWork
I nosework lär hunden att identifiera och uttrycka tre olika måldofter och deras kombinationer. Dofter att leta efter är eukalyptus, lagerblad och lavendel. Mållukter söks efter inomhus-, utomhus-, låd- och fordonssökningar. I NoseWork kan man tävla, men det passar även som en trevlig hobby utan tävlingsmål.
NoseWork -kursen lämpar sig som fortsättningskurs efter dessa:
- Luktarbete, grundkurs
- Luktskola för tonårshundar
- Luktskola för störningskänsliga hundar
Under kursen är en hund åt gången i skolningsutrymmen medan de andra hundarna väntar i bilen.
Spesialsök
Specialsök är redan en officiell gren i Sverige, där hundar söker efter bitar av den röda Kong Classic. Konglukten används för att den är väldigt annorlunda jämfört med andra lukter i miljön. Bland annat tränas polishundar och gränsbevakningshundar främst med Kongs doft. Att leta efter lukten liknar NoseWork, men lukten av en Kong-bit skiljer sig från de hydrolater som används i NoseWork i och med luktens beteende. Dessutom är Kong-lukten lättare att hantera och gömma.
Specialsökkursen lämpar sig som fortsättningskurs efter dessa:
- Luktarbete, grundkurs
- Luktskola för tonårshundar
- Luktskola för störningskänsliga hundar
Under kursen är en hund åt gången i skolningsutrymmen medan de andra hundarna väntar i bilen.
Identifieringssök
I identifieringssök lär vi hunden att urskilja en persons karaktäristiska doft. Varje persons lukt är lika individuell som deras DNA, så hundar lär sig att särskilja lukter bra. Efter träning kan hunden söka efter rätt person i olika miljöer baserat på den initiala doft som den ges.
Identifieringssökövningarna börjar inomhus på luktidentifieringsbanan. Allt eftersom övningarna fortskrider går vi över till utomhusträning och olika efterspaningsövningar.
Identifieringssök passar alla över 8 månader gamla hundar som kan belönas med godbitar.
Identifieringssök lämpar sig som fortsättningskurs efter dessa:
- Luktarbete, grundkurs
- Luktskola för tonårshundar
- Luktskola för störningskänsliga hundar
Under kursen är en hund åt gången i skolningsutrymmen medan de andra hundarna väntar i bilen.
Svamphund
Svamphunden lärs leta efter vissa svampar i terrängen. Till en början väljs en svampart som hunden lärs hitta, men senare kan hunden lära sig flera dofter. De vanligaste sökmålen för svamphundar är kantareller och trattkantareller.
Svamphundskursen lämpar sig som fortsättningskurs efter dessa:
- Luktarbete, grundkurs
- Luktskola för tonårshundar
- Luktskola för störningskänsliga hundar
Under kursen är en hund åt gången i skolningsutrymmen medan de andra hundarna väntar i bilen.
Terrängkurser
Spårning
I spårning följer hunden doftspåret av en person som går. På spåret kan lämnas föremål eller käppar, som hunden ska hitta. Hunden söker med markvittringar, dvs nosen är i marknivå. Spårning är lämplig för alla sorters hundar, eftersom den är arttypisk, det är lugnt och dess träning inte nödvändigtvis kräver god fysisk kondition. Kurserna fortskrider i varje hunds egen takt. Spårning passar alla hundar över 4 månader gamla.
Pröva på spårning
På kursdagen får du lära känna spårning genom nosningsövningar, presentation av föremål och korta spår. Kursdagen räcker ca 2 timmar.
Spårning, nybörjarkurs
Kursen behandlar grunderna i spårning, med början i presentationen av föremål och föremålsuttryck, och vidare till att göra olika spår. Kursen pågår 5-10 gånger. Hundarna tränar en i taget, så kursen passar även för störningskänsliga.
Spårning, fortsättningskurs
På kursen fortsätter vi att göra olika spår, går vidare till att öva vinklar, olika underlag och byta underlag, och olika föremål.
Spårningsgruppen
Vi övar på att följa människans spår i olika miljöer. I gruppen tränar hundar på olika nivåer, från nybörjare till avancerade. Övningarna anpassas efter varje hunds färdighetsnivå. Gruppen tränar hela vår- och höstsäsongen.
Spårningsdagen
På kursdagen har vi mera tid än på vanliga kurstillfällen och gör 1-2 spår per hund. På grund av den längre kurstiden hinner spåren vänta till och med i över två timmar. Kursdagen passar ekipage i olika nivå eftersom övningarna skräddarsys skilt för varje hund. Spårningsdagen lämpar sig utmärkt som enskild övning men också som fördjupande övning för dem som går på andra spårningskurser.
Spårning (vinter)
Även på vintern kan man spåra. Enligt snömängden övar vi främst på hårt underlag (asfalt, sand, snö). Vi kombinerar identifieringssök med vanlig spårning för köldgränsen är -10 grader. Då temperaturen är lägre än det övar vi luktdiskriminering i skolningsutrymmen.
Personsök
Personsök är ett roligt kurragömmaspel med hunden, där hunden får använda sitt viktigaste sinne - luktsinnet. Hunden söker efter gömda människor med hjälp av doftpartiklar som svävar i luften. Hunden får inte startdoften av en gömd person, utan hunden lärs leta efter doften av en stillastående person och följa den till målet. Att söka efter människor är lämpligt för hundar av alla raser och åldrar, och inga förkunskaper krävs.
Inom sökhobbyn tränar en hund i taget främst i koppel. Under andra hundars träning väntar egen hund i bilen eller i buren. De andra deltagarna fungerar som mål för andras hundar att hitta, det vill säga målpersoner.
Pröva på personsök
På kursdagen testar vi med hundarna att söka efter människor. Vi börjar övningarna med att se hur hundarna reagerar på främmande människor och om de äter mat från en burk som andra människor gett. Efter det gör vi sökövningarna genom att gömma personerna som finns på lätta gömställen.
Sökgruppen
I gruppenövar vi på att söka efter personer i olika miljöer, möta målpersonen och olika gömställen. I gruppen tränar hundar på olika nivåer, från nybörjare till avancerade. Gruppen tränar hela vår- och höstsäsongen. En hund på vilken nivå som helst kan gå med i gruppen när som helst.
Personsök, grundkursen
På kursen lär vi hundar hur man möter en gömd person och hur man artigt hittar dem. Hundar lärs att lukta luftburna luktpartiklar och följa doften för att hitta en gömd person. Kursen lämpar sig som en första personsökskurs.
Föremålssök
En hobby som kan vara till nytta i vardagen? På föremålssök nybörjarkursen lär vi hunden att söka efter vanliga små föremål, som plånbok, nycklar och mobiltelefon. I början använder vi gamla saker som inte spelar så stor roll som träningsobjekt.
På kursen lär vi hunden att uttrycka, det vill säga att berätta om fyndet och att söka efter föremål noggrannt och systematiskt. Hunden lärs leta efter föremål med lukten av en person och i ett senare skede kan hunden läras att leta efter ett föremål med lukten av en specifik person med hjälp av startlukten.
Att leta efter föremål hör också till räddnings- och servicehundsporter.
Föremålssök lämpar sig som fortsättningskurs efter dessa:
- Luktarbete, grundkurs
- Luktskola för tonårshundar
- Luktskola för störningskänsliga hundar
Under kursen övar en hund åt gången medan de andra hundarna väntar i bilen.
Övriga kurser
Rullmarkering
I rullmarkering meddelar hunden till föraren att den har hittat personen den letar efter. I rullmarkeringen letar hunden med rulle runt halsen efter personer. När hunden hittat en person lyfter den rullen som hänger runt halsen in i munnen och tar den till föraren. Föraren tar emot rullen och ber hunden att ta föraren till den hittade. Rullmarkeringen används både i räddningshundssökarter, brukshundssök och som sökuttryck för hobbyhundar.
Nätkurs om rullmarkering
Vill du lära din hund rulluttmarkeringen i din egen takt? Nätkursen är för dig, vars hektiska liv kan hindra dig från att delta i en närkurs. Vid sökning efter en person ska hunden informera personen om att den har hittat en gömd person. I rullmarkeringen har hunden antingen en I- eller U-formad rulle runt halsen. När en hund som letar efter en person hittar en gömd person, det vill säga en målperson, tar den rullen som hänger runt halsen i munnen och för den till sin förare. Föraren antingen kopplar hunden och skickar den till målet, det vill säga för att visa var personen som ska genomsökas är, eller ber hunden att söka efter personen igen. Markering behövs både i sök- och sökprovet för brukshundar och i eftersöksarbetet av räddningshundar.
I kursen övas delarna av rullmarkeringskedjan bit för bit till en enhetlig helhet. Materialet är på finska.
Koppelbeteendekurs
På kursen lär vi oss stödfärdigheter för att förbättra koppelbeteendet. Vi överväger också orsakerna bakom att dra i koppel och sätt att göra det lättare att gå. Kursen är till för att lära hundar gå nätt i koppel, inte så mycket om passeringar.
Touhukurssi
Kursen är ett utmärkt val för dig som vill göra trevliga saker med din hund och busa tillsammans. I kursen ingår t.ex. jumppaövningar, vardagslydnad, vi lär känna lite hobbygrenar, busar tillsammans och gör olika samarbetsspel. Kursen ökar sammanhållningen och samarbetet med din hund.
Touhukurssi är avsedd för vuxna hundar som behärskar vardagskunskaper. Hunden ska kunna arbeta i en gruppsituation och i samma utrymme med andra hundar och förare.
Lugna stunden
På kursdagen fokuserar vi på att komma in i träningslokalen, göra saker i lugn och ro och träna pausbeteende. Det handlar om enskilda kursdagar som stödjer annan träning, men också fungerar bra som så. Kursdagen är perfekt för dig som har en pigg hund eller på annat sätt vill främja din hunds lugna beteende.
Lydnadsskolning
Målet med lydnadsträning är en glad, lydig och frisk hund. Lydnadsskolning passar hundar i alla åldrar och förmågor. Lydnadsträning är inte strikt och svårt utan kul att göra tillsammans. Skolningen förbättrar också lydnaden i vardagen.
"Skolningen lär hunden ett trevligt och kontrollerat beteende och hundföraren en bättre förståelse för hundens beteende och korrekta och praktiska hundhanteringsförmåga. Målet med skolningen är också att öka kunskapen om hundens inlärningsförmåga och möjligheterna att träna för att förbättra hundens sociala lämplighet." (Lydnadsprovets regler och instruktioner, 1 januari 2022)
Grunder i lydnadsskolning
På kursen tränar vi delarna av rörelserna i Lydnadsprovens nybörjarklass (ALO), som att ligga stilla, följa med, ligga i rörelse och komma till åtkallning, dessutom lär vi oss hur man belönar en hund och bygger på samarbetsförmågan. Kursen passar även dig som siktar på BH-provet (brukdhundsbeteendetest) eller Rally-Toko.
Lydnadsskolning, kontinuerlig grupp
I gruppen tränar vi olika delar av rörelserna i lydnadsproven och bygger helheter. Hundar på olika nivåer tränar i gruppen. Övningarna är dels inomhus och dels utomhus. Gruppen har plats för 3 hundar.