
Kurssit
Voit ilmoittautua kursseille verkkokaupassa, sähköpostitse info@elainkoulutuslinnea.fi
tai WhatsApilla 0415338962
Kevään 2025 kurssit löydät täältä.
Näillä pääset hajutyöskentelyssä alkuun
Tutustu koirasi sisäiseen etsijään – tule mukaan hajutyöskentelykurssille!Etsintätyöskentely kehittää koirasi hajuaistia, keskittymiskykyä ja itsevarmuutta. Hajutyöskentely on (lajista riippumatta) hauskaa, palkitsevaa ja virikkeitä tarjoavaa, joka tuo teidät lähemmäksi toisiaan. Olitpa kokenut tai vasta aloittamassa, kurssimme tarjoaa oikeat työkalut koirasi hajuetsintätaitojen kehittämiseen. Tuo koirasi mukaan ja anna sen tutkia, etsiä ja löytää – yhdessä oppimisen ilo alkaa tässä!
Hajutyöskentelyharrastuksen aloittaminen sujuu parhaiten käymällä pentukoulun, häiriöherkkien hajukoulun tai hajutyöskentelyn perusteet -kurssin. Kurssien sisältö on samankaltainen, mutta räätälöity sopimaan pennuille, nuorille ja aikuisille koirille sekä häiriöherkille. Harjoitukset räätälöidään jokaisen yksilön tarpeisiin.
Pentukoulu
Pentukoulussa opetamme pennuille ihmisten tavat ja tavallisimmat arjessa käytettävät vihjeet ja toiminnot. Ohjaaja oppii kouluttamaan ja palkkaamaan pentuaan, rakentamaan turvallista yhteistyötä ja lukemaan pennun elekieltä.
Kurssilla yhdistyy arjen taitojen harjoittelu ja koiran tärkeimmän aistin, hajuaistin käyttäminen. Kurssilla käytämme koiran hajuaistia hyödyksi opettaessa sille tärkeitä arjen toimintoja ja taitoja. Haistelulla on tutkitusti monia myönteisiä ominaisuuksia, se rauhoittaa koiraa, vähentää stressiä ja lisää mielihyvähormonien määrää. Lisäksi haistelun harjoittelu tekee koirasta optimistisemman.
Kurssilla pentusi oppii:
- arjen taitoja, kuten istua, odottaa ja luopua häiriöistä
- yhteistyötaitoja ohjaajan kanssa
- käyttämään hajuaistiaan tarkasti
Kurssilla sinä opit:
- kouluttamaan pentuasi lempeästi ja yhteistyötä edistäen
- lisäämään koirallesi erityisen tärkeää haistelua myös arkeen
Kurssi sopii kaikille 10 vk – 7 kk ikäisille koirille. Kurssi sopii sekä koiran, että ohjaajan ensimmäiseksi kurssiksi. Koirat ovat koulutustilassa samanaikaisesti. Koirien tilat jaetaan kevyillä väliseinillä.
Hajutyöskentelyn perusteet
Hajutyöskentelyn perusteet -kurssi alkaa järjestelmällisen työskentelyn, kohteiden haistelun ja ohjaajan toiminnan harjoittelulla. Kurssilla rakennamme työskentelyn pohjataitoja, jotta ne ovat jo hallussa siinä vaiheessa, kun otamme varsinaisen kohdehajun käyttöön.
Kurssilla opetamme koiralle aktiivista etsimistä. Tavoitteena on saada koira työskentelemään motivoituneesti ja itsenäisesti, etsien hajun lähdettä, aluksi omia makupalojaan, myöhemmin harjoitushajuna toimii Kong tai namipiilo. Ohjaajan toiminta on hajutyössä myös tärkeässä asemassa, sillä koiraa ohjataan tarvittaessa ja harkiten.
Hajutyöskentelyn aloittaminen ruuan avulla on tehokasta, palkitsevaa ja työskentely on koiralle hyvin luontaista. Koira saa etsimistyöstä välittömän palkkion (löydetyn makupalan), jolloin hajujen työstämisen oppiminen on tehokasta. Kurssilla esittelemme koiralle harjoituksissa käytettäviä apuvälineitä, kuten hajupurkkeja ja purkkiradan leikillisten harjoitusten avulla, jotta teknisemmissä harjoituksissa ne ovat jo koiralle tuttuja.
Harjoituksissa yhdistyvät haistelu- ja hallintaharjoitukset. Etsintäharjoituksissa käytetään erilaisia etsintäkohteita, kuten kuormalavoja, laatikoita ja renkaita. Hajutyöskentelyn perusteet -kurssi sopii kaikille yli 7 kk ikäisille koirille, eikä mitään ennakko-osaamista tarvita.
Kurssilla harjoitellaan seuraavia aiheita:
- aktiivinen ja passiivinen odottaminen
- etsimisen taktiikka, makupalojen etsiminen erilaisia kohteita käyttäen
- esitellään Kongit ja namipiilot, joita käytetään harjoituskohteina
- erilaisten myöhemmin harjoituksissa käytettävien kohteiden esittely
- ilmaisuharjoitukset aloitetaan
- hallinta (palkkamerkki, istuminen, luvan saaminen, odottaminen)
- erilaisia etsintäkohteita
Kurssilla opit:
- koiran elekielen lukemista
- hallittua työskentelyä yhdessä koirasi kanssa
- ohjaamaan koiraa etsintäalueella, etsinnän taktiikka
- antamaan koiralle työrauhan ja tukemaan sitä tarvittaessa
- hajujen liikkumisen perusteita
- ilmaisun kouluttamisen ja ohjaajan roolin
- antamaan koiralle mahdollisuuden oivaltaa
Kurssilla kolme (3) koiraa on koulutustilassa samanaikaisesti, koirien tilat jaetaan kevyillä väliseinillä. Kurssille osallistuva koira ei voi olla aggressiivinen muita koiria kohtaan ja sen täytyy pystyä olemaan tilassa muiden koirien läsnäollessa.
Häiriöherkkien hajukoulu
Häiriöherkkien hajukoulu on avain hajutyöskentelyn maailmaan, etenkin nimensä mukaisesti häiriöherkille. Häiriöherkkä koira tarvitsee erityisen lempeää ja ymmärtäväistä otetta, lisäksi häiriöiden määrä on kutistettava mahdollisimman pieneksi. Kurssilla yhdistyy arjen taitojen harjoittelu ja haistelu.
Häiriöherkkä koira voi turhautua helposti, olla reaktiivinen tai sillä saattaa olla muistamiseen liittyviä haasteita. Koiralle onkin hyvä tarjota stimuloivaa ja hauskaa tekemistä. Tärkeää on myös opettaa koiraa olemaan rauhallinen jännittävissä ja uusissa tilanteissa. Hajutyöskentely on juuri sitä, mitä nämä koirat tarvitsevat. Se on palkitsevaa, rauhoittavaa ja erittäin stimuloivaa.
Häiriöherkän koiran kanssa elämä voi tuntua siltä, että energiaa on jatkuvasti. Hajutyöskentely on erinomainen vaihtoehto häiriöherkälle. Koiran hajujärjestelmä (nenä ja aivot) tekee töitä hajutyöskentelyn aikana ja mitä kovemmin koira tekee töitä, nousee hengitystiheys jopa 140 kertaan minuutissa. Mikä onkaan tehokkaampi keino aktivoida koiraa, kuin hajutyöskentely.
Kurssilla harjoitellaan seuraavia aiheita:
- harjoituksiin keskittyminen
- etsimisen taktiikka, makupalojen etsiminen erilaisia kohteita käyttäen
- esitellään Kongit ja namipiilot, joita käytetään harjoituskohteina
- erilaisten myöhemmin harjoituksissa käytettävien kohteiden esittely
- ilmaisuharjoitukset aloitetaan
- hallinta (palkkamerkki, istuminen, luvan saaminen, odottaminen)
- erilaisia etsintäkohteita
Kurssilla opit:
- koiran elekielen lukemista
- hallittua työskentelyä yhdessä koirasi kanssa
- ohjaamaan koiraa etsintäalueella, etsinnän taktiikka
- antamaan koiralle työrauhan ja tukemaan sitä tarvittaessa
- hajujen liikkumisen perusteita
- ilmaisun kouluttamisen ja ohjaajan roolin
- antamaan koiralle mahdollisuuden oivaltaa
Häiriöherkkien hajukoulu sopii kaikille yli 7 kk ikäisille koirille. Kurssilla yksi koira on koulutustilassa kerrallaan, jolloin jokainen koira saa harjoitella mahdollisimman häiriöttömässä ympäristössä. Muiden harjoitusten ajan koira odottaa autossa, jolloin ohjaaja voi paremmin keskittyä muiden koirakoiden harjoitusten seuraamiseen.
Tästä hajutyöskentely jatkuu
NoseWork
NoseWorkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan yhteensä kolme erilaista kohdehajua ja niiden yhdistelmiä. Etsittävät hajut ovat eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. NoseWorkin ensimmäisessä luokassa etsitään aina eukalyptuksen hajua.
Kohdehajuja etsitään sisä-, ulko-, laatikko- ja ajoneuvoetsinnässä. NoseWorkissa voi kilpailla, mutta se sopii hyvin myös yhteiseksi harrastukseksi ilman kilpailutavoitteita.
Kurssilla on pääasiassa yksi koira koulutustilassa kerrallaan, jolloin muut koirat odottavat autoissa.
Erikoisetsintä
Erikoisetsintä on ruotsissa jo virallinen laji, jossa koirat etsivät punaisen Kong Classicin palasia. Kong-hajua käytetään, sillä se on hyvin erilainen ympäristön muihin hajuihin verrattuna. Muun muassa poliisikoiria ja rajakoiria koulutetaan pääosin Kongin hajulla. Hajun etsiminen on samankaltaista, kuin NoseWorkissa, mutta Kong-palan haju poikkeaa NoseWork hajuina käytetyistä hydrolaateista käyttäytymisellään. Kongin hajua on hydrolaattia helpompi käsitellä.
Kurssilla yksi koira on koulutustilassa kerrallaan, jolloin muut koirat odottavat autoissa.
Tunnistusetsintä
Tunnistusetsinnässä opetamme koiran erottelemaan ihmisen ominaishajut. Jokaisen ihmisen haju on yhtä ykislöllinen kuin sen DNA, ja koirat oppivat erottelemaan hajuja hyvin. Koira osaa koulutuksen jälkeen etsiä sille annetun lähtöhajun perusteella oikean henkilön hajujäljen erilaisista ympäristöistä.
Tunnistusetsintäharjoitukset alkavat sisätilassa hajutunnistusradalla. Harjoitusten edetessä siirrymme ulkoharjoitteluun ja erilaisiin etsintöihin.
Tunnistusetsintä sopii kaikille yli 8 kk vanhoille koirille, jotka ovat palkattavissa makupaloilla.
Kurssilla yksi koira harjoittelee kerrallaan, jolloin muut koirat odottavat autoissa.
Sienikoira
Sienikoira opetetaan etsimään maastosta tiettyjä sieniä. Aluksi valitaan yksi sienilaji, joka koira opetetaan etsimään, mutta myöhemmin koiralle voi opettaa useammankin hajun. Tavallisimpia sienikoirien etsintäkohteita ovat kanttarellit ja suppilovahverot.
Kurssilla yksi koira on koulutustilassa kerrallaan, jolloin muut koirat odottavat autoissa.
Tai tule maastokursseille
Maastokurssit sopivat koirakoille, joilla on tavallisimmat arjen taidot hallussa, kuten istuminen vihjeestä ja odottaminen vähintään 5 sekuntia paikoillaan. Koiran tulee myös osata odottaa omaa vuoroaan autossa. Kursseille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta, joskin hajutyöskentelykursseista tai arkitottelevaisuuskursseista on etua.
Jäljestys
Jäljestyksessä koira seuraa ihmisen kävelemää hajujälkeä, johon on jätetty esineitä tai keppejä, jotka koiran tulisi löytää. Koira etsii maavainuisesti, eli kuono maan tasolla. Jäljestys sopii kaikenlaisille koirille, sillä se on lajityypillistä, rauhallista eikä sen harjoittelu välttämättä vaadi hyvää fyysistä kuntoa. Koirat harjoittelevat jäljestyksessä yksi kerrallaan, joten harrastus soveltuu myös häiriöherkille. Kursseilla edetään jokaisen koiran omaan tahtiin ja oman tason mukaan. Jäljestys sopii kaikille yli 4 kk ikäisille koirille.
Jäljestyksen alkeiskurssi
Kurssilla aloitetaan jäljestysharjoitukset esineiden esittelyllä ja edetään erilaisten jälkien tekemiseen. Kurssille osallistumiseen ei vaadita mitään ennakko-osaamista.
Jäljestysryhmä
Ryhmässä harjoittelee eri tasoisia koirakoita aina vasta-alkajista edistyneempiin. Harjoitukset sovitetaan jokaisen koirakon osaamistasoon.
Jäljestyspäivä
Kurssipäivillä aikaa on tavallisia kursseja enemmän ja teemme koirille 1-2 jälkeä. Pidemmän ajan vuoksi osa jäljistä ehtii vanheta jopa yli 2 tuntia. Kurssipäivät sopivat kaiken tasoisille, sillä harjoitukset tehdään jokaisen koirakon tason mukaisesti. Jäljestyspäivät sopivat yhtä hyvin yksittäisiksi harjoituskerroiksi kuin syventäviksi harjoituksiksi jäljestyksen viikkoharjoituksissa käyville.
Jäljestysryhmä (talvi)
Talvellakin voi jäljestää. Lumimäärän mukaan harjoittelemme pääosin kovalla alustalla (asfaltti, hiekka, lumi). Yhdistelemme tavallista jäljestämistä tunnistusetsintään, sillä pakkasraja on -10 astetta. Pakkasen ylittäessä rajan harjoittelemme hajuerottelua koulutustilassa.
Henkilöetsintä
Etsintä on hauska piiloleikki koiran kanssa, jossa koira pääsee käyttämään sen tärkeintä aistia - hajuaistia. Koira etsii piiloutuneita ihmisiä ilmassa leijuvien hajupartikkeleiden avulla. Koira opetetaan etsimään paikallaan olevan ihmisen haju ja seuraamaan sitä kohteeseen. Ihmisten etsintä sopii kaiken rotuisille ja ikäisille koirille, eikä ennakko-osaamista tarvita.
Etsintäharrastuksessa yksi koira harjoittelee kerrallaan pääasiassa kytkettynä. Muiden koirien harjoitusten ajan oma koira odottaa autossa tai häkissä. Muut osallistujat toimivat toisten koirille löydettävinä, eli maalihenkilöinä. Etsintätyyli on partiointi.
Etsintäryhmä
Harjoittelemme ihmisen etsintää erilaisissa ympäristöissä, maalihenkilön kohtaamista sekä erilaisia piiloja. Ryhmässä harjoittelee eri tasoisia koirakoita aina vasta-alkajista edistyneempiin. Ryhmä harjoittelee koko kevät- ja syyskauden. Ryhmään voi tulla mukaan missä vaiheessa tahansa ja minkä tasoinen koirakko tahansa.
Henkilöetsinnän alkeiskurssi
Opetamme koirille piilotetun henkilön kohtaamisen sekä kohteliaan löytökäytöksen. Koirat opetetaan haistelemaan ilmassa leijuvia hajupartikkeleita ja seuraamaan hajua löytääkseen piilotetun ihmisen. Kurssi sopii ensimmäiseksi etsintäkurssiksi ja se kestää 4-7 kertaa.
Henkilöetsintäkurssi
Henkilöetsintäkurssilla tehdään samankaltaisia asioita kuin etsintäryhmässä, mutta kurssi on lyhyempi. Kurssi kestää 4-7 kertaa.
Rullailmaisukurssi
Katso alempaa sivulla.
Esine-etsintä
Harrastus, josta voi olla oikeaa hyötyä arjessa? Esine-etsinnän alkeiskurssilla opetamme koiran etsimään tavallisia pieniä esineitä, kuten lompakkoa, avaimia ja kännykkää.
Kurssilla opetamme koiran etsimään esineitä tarkasti ja järjestelmällisesti ja ilmaisemaan eli kertomaan löydöstä ohjaajalle. Koira opetetaan etsimään ihmisen, pääasiassa omistajan hajuisia esineitä.
Esine-etsintä kuuluu myös pelastus- ja palveluskoiralajeihin.
Kurssilla yksi koira harjoittelee kerrallaan, jolloin muut koirat odottavat autoissa.
Katso myös muut kurssit
Tottelevaisuuskoulutus
Tottelevaisuuskoulutus tuo koirasi parhaat puolet esiin – aloita yhteinen matka nyt!
Kurssilla harjoittelemme erilaisia tottelevaisuuskokeissa, BH-kokeessa tai Rally-Tokossa käytettäviä liikkeitä, kuten paikallaoloa, seuraamista, kohteelle menemistä ja häiriöistä luopumista. Kurssilla harjoittelee eri tasoisia koirakoita. Kurssille osallistuvan olisi hyvä hallita tavallisimmat arjen taidot, kuten ohjaajan lähelle tulemisen ja istumisen vihjeestä. Koiran tulee olla ohjaajansa hallinnassa.
"Koulutus opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle parempaa ymmärrystä koiran käyttäytymisestä ja oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Kurssin tavoitteena on myös lisätä tietoa koiran oppimiskyvystä sekä koulutuksen mahdollisuuksista parantaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta." (Tottelevaisuuskokeen säännöt ja ohjeet, 1.1.2022)
Tottelevaisuuskoulutuksen perusteet
Kurssilla harjoittelemme Tottelevaisuuskokeiden alokasluokan (ALO) liikkeiden osia, kuten paikallaolo, seuraaminen, maahanmeno liikkeestä ja luoksetulo, lisäksi opettelemme koiran palkkaamista ja rakennamme yhteistyötaitoja. Kurssi sopii myös sinulle, joka tähtäät BH-kokeeseen (palveluskoirien käyttäytymiskoe) tai Rally-Tokoon.
Tottelevaisuuskoulutuksen kausiryhmä
Harjoittelemme monipuolisesti erilaisia tottelevaisuuskokeiden liikkeiden osia ja rakennamme kokonaisuuksia. Ryhmässä harjoittelee eri tasoisia koirakoita. Harjoitukset ovat osin sisällä ja osin ulkona. Ryhmään mahtuu pääosin 3 koirakkoa.
Tottelevaisuuskoulutus
Kurssilla harjoittelemme erilaisia tottelevaisuuskokeissa, BH-kokeessa tai Rally-Tokossa käytettäviä liikkeitä, kuten paikallaoloa, seuraamista, kohteelle menemistä ja häiriöistä luopumista. Kurssilla harjoittelee eri tasoisia koirakoita. Kurssille osallistuvan tulee hallita tavallisimmat arjen taidot, kuten ohjaajan lähelle tulemisen, istumisen ja sen tulee olla ohjaajansa hallinnassa.
Hihnakäytös-/ohituskurssi
Kurssilla opettelemme tukitaitoja hihnakäytöksen ja ohitushaasteiden parantamiseksi. Pohdimme myös syitä hihnassa vetämisen ja ohitushaasteiden taustalla ja harjoittelemme taitoja, jotka helpottavat kävelyitä.
Kurssi sisältää:
Koiran koulutuksen perusteet, luentotallenne (32 minuuttia)
Toinen seuraavista luentotallenteista: Hihnakäytös haltuun (hihnassa vetämisen haasteet) tai Ohitustilanteet haltuun
3-4 kurssikertaa
Kurssi ei sovellu voimakkaasti aggressiivisille tai pelokkaille koirille. Ota tässä tapauksessa yhteyttä sähköpostitse info@elainkoulutuslinnea.fi
Touhukurssi
Touhukurssi on erinomainen valinta sinulle, joka haluat tehdä koirasi kanssa kivoja asioita ja touhuta yhdessä. Kurssilla tehdään mm. jumppaharjoitteita, arkitottelevaisuutta, tutustutaan hajutyöskentelyyn ja touhutaan yhdessä tehden erilaisia yhteistyöpelejä. Kurssi lisää yhteenkuuluvuutta ja yhteistyötä koirasi kanssa.
Touhukurssi on tarkoitettu koirille, jotka hallitsevat arjen taidot. Koiran tulee kyetä toimimaan ryhmätilanteessa ja samassa tilassa muiden koirien ja ohjaajien kanssa.
Rauhallinen hetki
Kurssipäivällä keskitymme koulutustilaan saapumiseen, rauhalliseen tekemiseen ja taukokäytöksen harjoitteluun. Kyse on yksittäisistä kurssipäivistä, jotka tukevat muuta harjoittelua, mutta toimivat hyvin myös sellaisenaan. Kurssipäivä sopii erinomaisesti sinulle, jolla on vilkas koira tai haluat muutoin edistää koirasi rauhallista käyttäytymistä.
Rullailmaisu
Rullailmaisun avulla koira kertoo ohjaajalle löytäneensä etsittävän henkilön. Rullailmaisussa koira etsii ihmisiä rulla kaulassa. Kun koira on löytänyt henkilön, se nostaa kaulassa roikkuvan rullan suuhunsa ja vie sen ohjaajalle. Ohjaaja vastaanottaa rullan ja pyytää koiraa viemään ohjaajan löydetyn luokse. Rullailmaisua käytetään sekä pelastuskoirien etsintälajeissa, palveluskoiraliiton haussa sekä harrastuskoirien etsinnän ilmaisuna.
Rullailmaisukurssi
Rullailmaisukurssilla harjoittelemme rullailmaisun eri osakäytökset, joista valmis käytösketju koostuu. Viemme ketjun osat ärsykekontrolliin (vaikutehallintaan) ja ketjutamme suorituksen yhtenäiseksi.
Kurssi kestää yhteensä kaksitoista (12) viikkoa ja koostuu lähiopetuksesta, teoriasta ja omatoimiharjoituksista.
Kenelle kurssi sopii?
- pelastuskoirapuolen harrastajalle
- tavalliselle harrastajalle
- sinulle, joka haluat oppia kouluttamaan ketjutettuja käytöksiä
- henkilöetsinnästä kiinnostuneelle, joka haluaa opettaa koiralle ilmaisun ensin
- palveluskoirapuolen hakuharrastajalle
Kurssilla opit myös käyttämään ärsykekontrollia eli vaikutehallintaa ja kohdetyöskentelyä koiran kouluttamisessa, opit tarkempaa koiran kouluttamista ja lukemaan oman koirasi käyttäytymistä.
Ohjeiden mukaisia kotiharjoituksia olisi hyvä tehdä kolmena päivänä viikossa (harjoituksia saa tehdä useamminkin, mutta huomioi vähintään yksi taukopäivä viikossa). Harjoitusten suositeltu kesto on 5-15 minuuttia harjoitusta kohden välitauot mukaan luettuna.
Kurssiin sisältyy:
- 2 luentotallennetta: Koiran koulutuksen perusteet ja Rullailmaisu
- 6 lähikoulutusta (noin 20 minuuttia koiraa kohden)
- 10 viikon laajat ja yksityiskohtaiset kotiharjoitteluohjeet (kirjoitetut ohjeet ja ohjevideot)
- 12 viikon ajan etätuen suljetussa Facebook-ryhmässä
Rullailmaisun verkkokurssi
Haluatko opettaa koirallesi rullailmaisun omassa tahdissa? Verkkokurssi on sinua varten, jolla ehkä kiireinen arki estää osallistumasta lähikurssille. Henkilöetsinnässä koiran tulisi ilmoittaa ihmiselle löytäneensä piilotetun henkilön. Rullailmaisussa koiralla on kaulassaan joko I- tai U-mallinen rulla. Kun ihmistä etsivä koira löytää piilotetun ihmisen, eli maalihenkilön, se ottaa kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja tuo sen ohjaajalleen. Ohjaaja joko kytkee koiran ja lähettää sen näytölle, eli näyttämään, missä etsittävä henkilö on tai pyytää koiran uudestaan etsimään henkilön. Ilmaisua tarvitaan sekä palveluskoirien haku- ja etsintäkokeessa, että pelastuskoirien etsintätyössä.
Kurssilla harjoitellaan rullailmaisuketjun osat pala palalta yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.